sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Sherlock: The Abominable Bride



En voi ohittaa tammikuun ykkösohjelmaa, Uusi Sherlock -sarjan erikoisjaksoa "The Abominable Bride", jota jopa meilläkin esitettiin peräti leffateattereissa. En itse vääntäytynyt teatteriin asti, sillä Yle (<3) näytti ohjelman vain parin viikon viiveellä ensiesityksestä. Elokuvamaisuudestaan huolimatta jakso oli kuitenkin selvä osa tv-sarjan jatkumoa ja siten olisikin ehkä ollut kummallista katsoa se elokuvateatterissa.

Uusi Sherlock on kertakaikkisen mahtavalla tavalla päivittänyt sarjan nykyajan Lontooseen. Kolmannen ja ensi vuonna valmistuvan neljännen kauden väliin sijoittuvan erikoisjakson jippona on, että se heittääkin päähenkilönsä tohtori Watsonin ja Sherlock Holmesin (Martin Freeman ja Benedict Cumberbatch) takaisin 1800-luvun loppuvuosiin. Watson on saanut takaisin viiksensä ja Sherlockin veli Mycroft on menettänyt kuntoilulaitteensa. Selvitettäväksi tulee kummitustapaus, jossa morsian on ampunut itsensä, mutta palaa vielä kuolleenakin surmaamaan ensin oman miehensä ja sitten muitakin miehiä. Käsikirjoittajat Mark Gatiss ja Steven Moffat hyödyntävät taas Sir Arthur Conan Doylen alkuperäistekstejä yhdistelemällä viittauksia eri tarinoista. Koko tarinan nimi on viittaus "The Musgrave Ritual" (1893) -tarinassa mainittuun tapaukseen. Lisäksi hyödynnetään uudestaan tarinaa viidestä appelsiininsiemenestä ("The Five Orange Pips", 1891), samoin elementtejä A Study in Scarletista (1887).

Intertekstuaalisuus on aina kutkuttavaa ja koukuttavaa, mutta entäs se kaikki muu? Kyllähän "Karmiva morsian" toimii. Tosin lukematta tarinoita ja etenkin katsomatta edeltävää kautta voi katsojapoloinen joutua aikamoiseen höykytykseen, kun tarina tekee ensimmäisen äkkijyrkän mutkansa takaisin nykyaikaan. Tarina ei ole irrallinen osa sarjaa, vaan todellakin käytännössä jatkaa suoraan siitä, mihin kolmoskausi päättyi: Moriartyn paluuseen. Jälleen hyödynnetään mielen palatsi -konseptia, jolla selitetään myös aikahyppäys menneisyyteen. Esille nousee lisäksi Sherlockin suurin pahe, huumeiden käyttö. Etenkin 1800-luvun tarinassa keskiöön nousee teema, joka näinä päivinäkin tuntuu olevan kovin ajankohtainen. Siitä ei kuitenkaan sen enempää, ettei morsiamen tapaus aivan paljastu. Cumberbatchin upeutta ei tarvitse edes mainita. Andrew Scott on Moriartyna jälleen iskussa ja saanut jakson parhaat repliikit.

Clean is the new sexy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti