tiistai 26. helmikuuta 2019

The Favourite

Kävipä sitten niin, että kirjoitus jäi julkaisematta ja Oscaritkin ehdittiin jakaa tässä välissä. Laiskana ihmisenä julkaisen nyt kuitenkin ennen Oscareita kirjoittamani tekstin. Todettakoon, että yksi Oscar-veikkauksista osui kohdilleen.


Tässäpä elokuva, joka vielä kymmenen vuotta sitten olisi todennäköisesti tehty miesversiona. Poliittista ja seksuaalista juonittelua ja kähmintää 1700-luvun hovissa. Ammuntaa, eritteitä, tällättyjä hupakoita. Ai niin paitsi että elokuvan tällätyt hupakot ovatkin peruukkipäisiä miehiä ja eritteistä ja ammunnasta pitävät huolen naiset. Ajatella, kolme naista elokuvan pääosassa. Bechdelin testistä tulee 3/3 ja papukaijamerkki.

The Favourite (2018) kertoo kuningatar Annasta, jonka sairaalloisuuden vuoksi asioita hovissa hoiti hänen puolestaan läheinen ystävä Marlborough'n herttuatar Sarah. Tästä historiallisesti todenmukaisesta asetelmasta Yorgos Lanthimosin ohjaama ja Deborah Davisin ja Tony McNamaran käsikirjoittama leffa lähtee liikkeelle. Draamaa tarinaan saadaan, kun hoviin saapuu kovia kokenut Sarahin Abigail-serkku, jonka asema on pudonnut kyökkipiaan tasolle tämän isän menetettyä omaisuutensa. Hiljalleen avulias ja herttainen Abigail löytää tiensä kuitenkin itse kuningattaren suosioon. Mutta onko Abigail todella niin viaton kuin miltä vaikuttaa?

Kaikki kolme roolia on huomiotu Oscar-ehdokkuuksilla: The Crown -sarjan Elizabethina seuraavaksi nähtävä Olivia Colman kuningatar Annana, Rachel Weisz Sarahina ja Emma Stone Abigailina. Eikä suotta. Kaikki heittäytyvät rooleihinsa täysillä ja tekevät hahmoista moniulotteisia. Pääosa-Oscar on mielestäni jo jaettu Colmanille, niin mahtavan suorituksen hän tekee koko vartalollaan heittäytyessään 17 lasta menettäneeksi, kipujen vääristämäksi, ylipainoiseksi, hieman lapsekkaaksi ja tuittupäiseksi kuningattareksi, joka kaiken tämän lisäksi on seksuaalinen olento.

Muitakin ehdokkuuksia elokuvalla riittää, mukaanlukien keskeisimmät eli paras elokuva, ohjaaja ja käsikirjoitus. The Favourite on ehdolla myös kuvauksestaan, joka onkin hieman poikkeuksellinen: upeasti lavastetuissa (tästä myös ehdolla) sisätiloissa käytössä on usein kalansilmälinssi, joka vääntää seinät mutkalle. Tästä hassusta efektistä huolimatta elokuva näyttää mukavalla tavalla vanhanaikaiselta. Kuvissa on tiettyä luonnollisuutta ja reaktio-otoksissa käytetään usein huomattavan pitkiä lähikuvia kasvoista. 

The Favourite on mainio, viisto ja huumoriltaan tumma, mutta ennen kaikkea kokonaisuutena ehyt. Siinä mielessä se nousee omalla listallani Oscar-leffojen kärkikahinoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti