sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Kaukana taivaasta


Olen nähnyt Todd Haynesin ohjaaman ja käsikirjoittaman Kaukana taivaasta (Far from Heaven, 2002) -leffan ensimmäisen kerran ehkä kymmenen vuotta sitten, mutta kirjasto tarjosi nyt mahdollisuuden katsoa elokuvan uudestaan. Elokuva sijoittuu 1950-luvun Amerikkaan, jossa sukupuoli- ja roturoolit ovat vielä hyvin vahvasti säädeltyjä. Pitkälle on tultu noista päivistä, vaikka tekemistä vielä varmasti riittääkin.

Pääosassa elokuvassa on Cathy Whitaker -niminen seurapiirirouva (aina taitava Julianne Moore), jonka elämä päällisin puolin vaikuttaa täydelliseltä. Mies (Dennis Quaid) vain joutuu painamaan kovasti töitä kaupungissa ilta illan jälkeen. Rouvalle selviää kuitenkin, että puoliso onkin tapaillut miehiä elokuvateatterien hämärissä auloissa, hämyisissä baareissa ja lopulta omassa toimistossaan. Samoihin aikoihin Cathy ystävystyy edesmenneen puutarhurinsa pojan - mustan miehen - kanssa. Mies tuntuu ymmärtävän taiteesta kiinnostunutta, empaattista naista paremmin kuin muut lähipiirissä. Kopeat kielet molemmin puolin rotujakoa alkavat kuitenkin pian kalkattaa parin ystävyydestä, ja sivullisetkin saavat osansa yhteiskunnan peittelemättömästä suvaitsemattomuudesta.

Leffa ei tosiaan ole mikään hyvän mielen hömppä, vaan hyvinkin viiltävä katsaus yksittäiseen perheeseen ja siihen, miten yhteiskunta ja sen normeina pitämät soveliaisuussäännöt ja tavat estävät perheenjäseniä olemasta onnellisia. Vain se, joka onnistuu onnensa salaamaan, saa sen pitää.
Tyylikkäästi lavastettu ja puvustettu leffa kestää ehdottomasti useammankin katselukerran.

K ei salaa valtavaa saalistaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti