maanantai 3. helmikuuta 2014

Me Rosvolat

Ruoanlaitto ja etenkin siivoaminen tuppaavat olemaan melko tylsää hommaa. Porkkanoiden raastamisesta ja pölyjen pyyhkimisestä tulee kuitenkin huomattavasti miellyttävämpää, kun samalla voi kuunnella äänikirjaa. Kirjastojen valikoima on nykyään todella hyvä, ja etenkin kotimaista tuotantoa löytyy hyvin. Viime vuosina olen kuunnellut kotimaisista mm. Tervoa (Veikko Honkanen on ehdoton Tervon tekstien lukijana!), Hotakaista, Turusta, Linturia, Oksasta ja Härköstä.

Jokin aika sitten älysin vilkaista myös lasten äänikirjahyllyä, ja sieltähän löytyi lisää laatutavaraa. Astrid Lindgreniä, Aarresaarta ja tuoreimpana Siiri Kolun Me Rosvolat (2010).

Siiri Kolu: Me Rosvolat
Teos on vuoden 2010 Junior Finlandia -voittaja ja poikinut sittemmin kolme jatko-osaakin. Me Rosvoloissa Vilja-tyttö tulee maantierosvojen kaappaamaksi mökkimatkalla. Rosvoloiden eli Hurja-Kaarlen, Hildan, Helen, Kallen ja Kulta-Peten kyydissä Vilja oppii rosvouden salat, osallistuu rosvojen kesäpäiville, tekee merkkirikoksen videovuokraamoketjun karkkiosastolla ja pitää kirjaa rosvojen eriskummallisesta elämäntyylistä, jossa palaa irtokarkkeja, näkkäriä ja sinappia. Rosvolat eivät ymmärrä rahan päälle mitään, vaan hankkivat kaiken tarvitsemansa ryöstelemällä - vaikka sitten kaupassa toisten ostoskärryistä. 

Teos on asenteeltaan riemastuttavan anarkistinen ja siitä puuttuu moralisoiva ja opettavainen taustaääni, mikä on aina piristävää. Hannu-Pekka Björkman on myös oivallinen lukijaääni, vaikka aluksi tuntuikin hassulta, että miesääni tulkitsi Vilja-tytön tuntoja. Oli hauskaa tutustua hieman tämänkin vuosituhannen lastenkirjallisuuteen, joka on minulta jäänyt aika lailla katveeseen tätä ennen.

Ainoa huono puoli, joka on valitettavasti yleistettävissä kovin useisiin kirjaston äänikirjoihin, on ihmisiä vaivaava julkiseen omaisuuteen kohdistuva hälläväliä-asenne, joka on jättänyt jälkensä tähänkin tarinaan...

*skriiiiks*
K:kin on ihan et "Mie romahan".

1 kommentti:

  1. Rosvolat on viime aikoina kiinnittänyt huomioni kirjakauppojen hyllyillä. Pitääpä yrittää etsiä tuo äänikirja versio siivoamis sessioita piristämään. :)

    VastaaPoista