sunnuntai 16. helmikuuta 2014

And the Mountains Echoed

Khaled Hosseini: And the Mountains Echoed
Kirjastosta löytyi englanninkielinen äänikirjaversio afganistanilais-amerikkalaisen Khaled Hosseinin kolmannesta romaanista And the Mountains Echoed (suom. Ja vuoret kaikuivat, 2013). Lukijoina kirjassa ovat mm. kirjailija itse ja tv-sarjasta 24 tuttu Shohreh Aghdashloo. Olikin aluksi hieman totuttelemista parin lukijan melko vahvaan Lähi-Idän aksenttiin.

Teos sijoittuu jälleen Hosseinin aiempien romaanien tapaan osittain Afganistaniin ja on jaettu yhdeksään lukuun, joilla kullakin on oma kertojansa. Lukuja yhdistää aina jokin side Saboor-nimisen miehen perheeseen. Maalaiskylässä asuva köyhä Saboor myy kolmevuotiaan tyttärensä Parin rahakkaalle kabulilaispariskunnalle 1950-luvun Afganistanissa. Parin kymmenvuotias isoveli Abdullah jää ikuisesti kaipaamaan pikkusiskoaan. Elämä vie sisarukset etäälle toisistaan ja lopulta kotimaastaankin.

Eri kertojien myötä teos käsittelee paitsi sisarusten ja Saboorin koko perheen elämään vaikuttaneita tapahtumia aina 2010-luvulle asti, myös erilaisia teemoja, kuten selviytyjän syyllisyyttä, nimeämätöntä kaipuuta, uhrautumista ja toisaalta kyvyttömyyttä vastustaa vääryyttä, kun sen seurauksena oma elämä vaikeutuisi. Teos on kauniisti ja koskettavasti kerrottu ja se tarjoaa onneksi myös onnen hetkiä surullisten ja epäreiluilta tuntuvien käänteiden lisäksi. Hosseini osaa kirjoittaa inhimillisistä heikkouksista tuomitsematta ja pystyy siten luomaan todentuntuisia, vereviä hahmoja. Erityisen kiinnostava hahmo oli mielestäni Parin adoptioäiti Nila Wahdati, eroottisia runoja kirjoittava kaunis ranskalais-afganistanilaisnainen, joka salaa Parilta tämän menneisyyden ja toisaalta alkaa nähdä matemaattisesti lahjakkaan ja tavanomaisen näköisen Parin omana rangaistuksenaan.


K kuuntelee, josko seinä kaikuisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti