maanantai 10. helmikuuta 2014

Dexter


Katsoin viime viikolla Z:n kanssa Dexterin (2006-2013) seitsemännen tuotantokauden loppuun. Jäljellä on enää viimeinen, kahdeksas kausi, joka on kesäkuussa ilmestymässä Suomessakin.

Lämpenin aikoinaan melko hitaasti sarjalle.  Katsoin noin ensimmäisen jakson ensimmäisestä kaudesta ja unohdin sitten koko ohjelman. Sarjan edettyä telkkarissa kolmoskauteen tulin Z:n seurana vilkuilleeksi sarjaa ensin toisella silmällä ja lopulta katse liimattuna vastaanottimeen. Tämän jälkeen piti saada neloskausi pikimmiten käsiin. Sitten sarjaan ilmestyikin takaisin hahmo, joka oli ollut mukana toisella tuotantokaudella. Oli siis pakko keskeyttää neloskausi, ostaa kaudet 1-3 ja katsoa koko sarja alusta. Voihan Frank Lundy, minkä teit!

Sarjan päähenkilö on Dexter Morgan (Michael C. Hall), joka päivätyönään toimii veriroiskeanalysoijana Miamin poliisissa ja vapaa-ajallaan murhaa lain kouran välttäneitä rikollisia. Murhanhimon taustalla on lapsena koettu trauma, joka yhdessä Dexterin kertojaäänen kanssa saavat katsojan jotenkin kummasti kannattamaan tätä kylmäveristä tappajaa.

Jokaisella tuotantokaudella seurataan yleensä myös jotakin toista sarjamurhaajaa, jonka perässä ovat niin poliisi kuin Dexterkin. Ensimmäisellä kaudella nähdään Kylmäautomurhaaja, toisella Satamateurastaja, kolmannella Freebo, neljännellä Kolmoismurhaaja, viidennellä naisia tappava ryhmä, kuudennella Tuomiopäivän tappaja ja seitsemännellä ollaan naissarjamurhaajan perässä. Kausien mittaan Dexter koettaa yhdistää poliisityön, tavallisen perhe-elämän ja oman salaisen sarjamurhaajapuolensa. Jännityksen sarjaan tuokin pitkälti se, kuinka Dexter saa pidettyä Pimeäksi matkustajakseen kutsumansa sarjamurhaajaminänsä ja tämän tekoset piilossa epäileviltä poliisikollegoiltaan ja perheenjäseniltään ja toisaalta siviiliminänsä piilossa metsästämiltään tappajilta. Tässä mielessä kuudennen kauden loppukohtaus toi käänteentekevän muutoksen sarjaan.

Juuri sen takia suhtautumiseni seiskakauteen on hieman ristiriitainen. Dexterin paljastuminen eräälle sarjan keskeiselle hahmolle vaikutti jollain tapaa koko sarjan luonteeseen. Kauden mittaan alkoi tuntua, että käynnissä on jo Dexterin tarinan loppusuora, jonka sinetöi jälleen kauden päätösjakso. Siinä Dexter astuu julkiselle paikalle tappopaidassaan, joka hänellä on ollut läpi sarjan yllään ainoastaan silloin, kun hän on tappamassa jotakuta. Viimeistä kautta jään odottamaan katkeransuloisissa tunnelmissa. 

Onneksi tunnelman saa vielä kohotettua ehkä sarjan parhaalla asialla eli alkuvideolla, jossa aamutoimistakin on tullut silkkaa murhakuvastoa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti