sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Mythos

Stephen Fry: Mythos
Stephen Fryta on aina mukavaa ja sivistävääkin kuunnella. Tällä kertaa Fry oli ilokseni lukenut äänikirjaksi omat versionsa Kreikan myyteistä. Mythos (2017) ei ole mikään moderni tulkinta, vaan hellävarainen kerronnallistaminen ja siinä ohessa valtavan mielenkiintoinen annos kulttuurihistoriallista etymologiaa. Myyttinen Kreikka ja sen hahmot ovat tuottaneet valtavan määrän sanastoa ja käsitteistöä, joka näkyy ja tuntuu englannissa, mutta myös suomessa mm. erilaisia tieteenaloja kuvaavissa sanoissa.

Myytit ovat silkkaa saippuasarjaa juonitteluineen ja rakkauskuvioineen. Väkivaltaa, mielivaltaa ja intohimoa on riittämiin. Silti Fry löytää myös sangen inhimillisiä piirteitä myyttien hahmoista. Mielenkiintoisimpien joukossa ovat eläinten tai kasvien synnystä kertovat myytit. Suorastaan yllättävän ajankohtainen on tarina mestarikutoja Arachnesta, joka kilpailee taidoissaan jumalatar Athenea vastaan ja kuvaa kankaissaan jumalten tapoja hyväksikäyttää kuolevaisia naisia (#metoo). Yleensä jumalia vastaan kilvoitteleville kuolevaisille käy myyteissä surkeasti, mutta Athene muuttaa Arachnen lopulta hämähäkiksi, joka saa jatkaa kudontaansa tästä ikuisuuteen. Ehkäpä tämä oli jonkinlainen myötätunnon osoitus naiselta naiselle.

Fry kuvailee myös mm. Melissan muuttumisen mehiläiseksi ja lukuisia tuttuja myyttejä Midaksesta Sisyfokseen. Jännittäviä ovat myös myyteistä vanhimmat, maailman syntyä kuvaavat myytit Uranoksesta ja Gaiasta, sekä heidän lapsestaan Kronoksesta, joka söi omat lapsensa Zeusta lukuun ottamatta.

Hullunkuriset ja usein varsin traagisetkin tarinat veivät mukanaan, ja kirja loppui suorastaan kesken kaiken, vaikka olikin yli 15-tuntinen. Käsittelemättä jäivät ns. tuoreemmat tarinat Odysseuksesta, Troijasta jne. Jatkoa odotellessa, Stephen..?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti