keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Game of Thrones, kausi 6



No nyt. Kaudesta toiseen Game of Thrones onnistuu pitämään otteessaan, eikä tämä tuorein, kuudes kausi tuota pettymystä. Tällä kaudella vauhti tuntuu oikeastaan vain kiihtyvän, kun tapahtumat on saatava kerrottua, mutta sarjalle on jo tiedossa päättymispäivä: jäljellä on enää kaksi vajaamittaista kautta. Koska hahmoja on paljon, kaikkien tarinoita ei tietenkään ehditä edistää yhtä paljon kuin esimerkiksi Starkin elossa olevan pesueen tarinoita.

Starkit nousevatkin tällä kaudella uudelleen sarjan ehdottomaan keskiöön. Heti ensimmäisestä kaudesta lähtien hajalleen joutunut Starkin perhe alkaa hiljalleen kokoontua maailman ääristä ja ottaa takaisin menettämänsä. Juonipaljastuksia en tee sen enempää, mutta todettakoon, että muutamat velloneet faniteoriat ja spekulaatiot käyvät toteen ja viimein uusi taistelu Westerosin herruudesta – tai ehkä rouvuudesta – alkaa olla käsillä. Kaiken mainosmateriaalin jälkeen tuskin myöskään yllättää, ettei Jon Snow’n tarina ole vielä päättynyt.
 
Kauden aikana nähdään merkittäviä vilauksia myös menneestä sarjaan palaavan Bran Starkin näkyjen avulla. Jaksoissa vilahtaa niin nuori isi-Stark kuin vauva-Jonkin. Kauden viidennessä ja liikuttavimmassa jaksossa selviää myös lempeän jätin, Hodorin tarina. Tämä kausihan on siitä poikkeuksellinen, että se menee jo kirjojen tapahtumien edelle nyt, kun George R. R. Martin tuskailee jonkin sortin writer’s blockin kanssa. Siispä mukana lienee yllätyksiä myös kirjasarjansa lukeneille. Hodorin tarina on näistä ehkä yllättävin. Hauskana lisänä kauteen on saatu myös Aryan tarinaan liittyvä näyttelijäseurue Braavosissa. Seurue esittää näytelmää Ned Starkin teloituksesta ja prinssi Joffreyn myrkytyksestä. Melkoisen metaa.

Kuten sarjan aiemmilla kausillakin, kauden yhdeksäs jakso, nimeltään paljon kertova "Battle of the Bastards", on jälleen kauden suurin paukku. Lähes koko jakso on pelkkää sotaa, niin Pohjoisessa kuin Meereenissäkin, Daenerysin valtakunnassa. Verilöyly oli omasta mielestäni melkoisen kamalaa katsottavaa, mutta olihan sekin näyttävä show strategioineen. Mieleen tuli vielä vähän raaistettu versio Braveheartin (1995) taistelukohtauksista. Viimeinen jakso kokoaa kauden lankoja yhteen ja etenkin Aryan tarina saa ansaitun päätöksensä tältä erää. Vaikka viimeinen jakso, "Winds of Winter", on suorastaan K-11-kamaa, kokee moni keskeinenkin hahmo taas yllättävän lähdön sarjasta. Kuutoskauden päätöksestä kertonee jotain se, että tällä hetkellä sekä 9. että 10. jakso on saanut IMDb:ssä arvosanaksi täyden kympin.

K & battle of the chives

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti