tiistai 31. maaliskuuta 2015

Lontoo

Kävin Lontoossa Ä:n kanssa!
Kaupunki miellytti yhtä paljon kuin aiemmallakin kerralla ja sattumalta matkasta tuli yllättävän kirjallisuuspitoinen. 

Cranbourn Streetin ja Great Newport Streetin risteyksestä löytyi tämä Agatha Christien muistomerkki, jossa on rikoskirjailijan valaistu(!) rintakuva. Muistomerkin yläreunassa on muistutus Christien panoksesta Lontoon teatterielämälle - 63. vuottaan pyörivä murhamysteerinäytelmä "The Mousetrap". Alareunaa koristavat kirjojen selkämykset ja filminauha, jotka kuvaavat Christien laajaa tuotantoa ja siitä tehtyjä lukuisia sovituksia. Muistomerkin toisella puolella on lisäksi kuvattu Christien kuuluisimmat hahmot, Hercule Poirot ja neiti Marple.

Muita vastaan tulleita kirjallisia patsaita tai paikkoja olivat Paddingtonin juna-asemalla matkalaukkuineen odotteleva karhuherra Paddington (laituri 1), Tylypahkaan vievä laituri 9 1/4 King's Crossin asemalla, sekä Sherlock Holmes, joka seisoskelee Baker Streetin metroaseman edustalla Marylebone Roadilla. Tuli käytyä myös osoitteessa 221b Baker Street, jossa jo 25 vuotta on itseoikeutetusti sijainnut Sherlock Holmes -museo.



Vuonna 1815 rakennettuun taloon on luotu Holmesin ja tohtori Watsonin asuintalo, joka on täynnä aikakauden esineistöä, samoin kuin Arthur Conan Doylen tarinoihin liittyviä yksityiskohtia. Myös muutamia keskeisiä kohtauksia on lavastettu ihmiskokoisin nukein. Kapea ja autenttisen natiseva portaikko vie kerroksesta toiseen. Hauska oli myös yleisövessa, joka sekin oli tyyliltään hyvin viktoriaaninen.

Ai niin, muutama elokuvasijaintikin mahtui mukaan. Käytiin Ä:n toiveesta katselemassa Notting Hillin (1999) nurkkia ja tietenkin sitä puutarhan porttia, jonka yli Hugh Grant yrittää kiivetä, mutta epäonnistuessaan parkaisee "Whoopsidaisies".
Kävellessämme ensimmäisenä päivänä kohti hotelliamme huomasin myös oheisen tutunnäköisen kirjakaupan. Kappas, sehän paljastui Priden keskeiseksi kuvauspaikaksi. Sijatseepi Marchmont Streetillä, lähellä Russell Squaren metroasemaa.

Suosikkinähtävyydeksi nousi British Library. Kirjastoon johtaa komea takorautaportti, johon paikan nimi on moneen kertaan taottu. Kirjaston pihalla sijaitsee näyttävä Newtonia esittävä patsas, mutta se jää kuitenkin rakennuksen sisällä olevien aarteiden varjoon. Oli ostettava kirjaston kaupasta kangaskassi, johon kirjaston uskomattomat lukemat on kirjattu ylös.



British Libraryssa olisi ollut paraikaa maksullinen Magna Carta -näyttely, mutta meille riitti mainiosti pysyvä filateliakokoelma, josta löytyi suomalaisiakin postimerkkejä 1800-luvulta, sekä Sir John Ritblat -galleria, joka on täynnä kirjallisia aarteita. Näihin sisältyy lukuisia, uskomattoman yksityiskohtaisia ja kauniita käsintehtyjä uskonnollisia kirjoja, Beatlesin käsinkirjoitettuja sanoituksia, Jane Austenin matkakirjoituspöytä ja Anne Boleynin ja Henrik VIII:n yhteinen kirje - vain muutaman mainitakseni!

Tuliaisetkin menivät varsin kirja-aiheisiksi. Marchmont Streetiltä löytyi mahtava käytettyjen kirjojen kauppa Skoob Books, joka myi kirjojen kansista tehtyjä julisteita. Mukaan lähtivät näiden rakkaiden kirjojen julisteet, joista Teurastamo 5 pääsi itseoikeutetusti vessan oveen ja Siepparin komea karusellihevonen olohuoneeseen.


Lisäksi Skoobista mukaan lähti ihkaensimmäinen Holmes-romaani A Study in Scarlett (1887) ja vielä Heathrow'lla tuli käytettyä viimeiset punnat Caitlin Moranin tuoreimpaan. Näistä tullee lisää tarinaa tuonnempana.


K:n mielestä paras tuliainen oli tyhjennetty matkalaukku, johon saattoi kellahtaa nuuhkimaan Lontoon tuoksuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti