tiistai 1. huhtikuuta 2014

Inside Llewyn Davis


Tutustuin Coenin veljesten leffoihin aikoinaan Fargon (1996) myötä, ja sen jälkeen on tullut nähtyä lähes kaikki veljesten enemmän tai vähemmän mustan ja makaaberin huumorin värittämistä leffoista. Ehdoton suosikki on ollut Voi veljet, missä lienet? (O Brother, Where Art Thou?, 2000), joka mukailee Homeroksen Odysseian tarinaa 1930-luvun Yhdysvaltain eteläosissa.

Ethan ja Joel Coenien uusimmassa leffassa Inside Llewyn Davis (2013) on jälleen hauskasti viittaus Odysseiaan - tällä kertaa karkumatkalle lähtevän Odysseus-kissan muodossa. Leffassa on myös toinen yhtymäkohta Voi veljet -pätkään. Kummassakin elokuvassa tietyllä musiikkilajilla on keskeinen sija. Voi veljissä vankikarkuriporukka levyttää hitiksi nousevan bluegrass-biisin, Inside Llewyn Davisisissä eponyyminen päähenkilö taas yrittää menestyä ja saada mainetta vuoden 1961 New Yorkissa esittämällään folk-musiikilla. Jonkin sortin hitti tässäkin leffassa saadaan aikaiseksi. Llewyn tosin on hieman liian aikaisin liikkeellä, sillä vasta paria vuotta myöhemmin folk nousee suosioon mm. Dave Van Ronkin ja Bob Dylanin avulla. Leffan lopussa joku kovin Dylanin oloinen hahmo astuukin lavalle Llewynin päätettyä oman, mahdollisesti viimeiseksi jäävän esityksensä. Leffan nimi taas on matkittu Van Ronkin levyn nimestä.

Inside Llewyn Davis on melankolisempi ja huumoriltaan hienovaraisempi kuin Voi veljet. Llewynin mieltä painavat niin itsemurhan tehnyt laulupari kuin heikko menestys ja sen aiheuttamat rahahuolet sekä raskaaksi saatettu kaverin tyttöystävä. Leffassa ei ole myöskään selvää juonen kaarta, vaan tapahtumat vain seuraavat toisiaan, eivätkä rakennu ennakoitavalla tavalla kohti kaiken ratkaisevaa loppuhuipennusta. Tämä on sinänsä tyypillistäkin Coeneille, mutta toimii tässä leffassa kummastuksen aiheuttamisen sijasta realismia tuovana piirteenä, mistä huomasin pitäväni. Coenien leffoille poikkeuksellisesti tässä leffassa ei myöskään kuole kukaan. Realismia omalla tavallaan kai sekin. Hyvä ja mielenkiintoinen lisäys tämä on joka tapauksessa Coenien tuotantoon.

Veljesten leffoille tyypillisesti mukana on jälleen joukko kirjavia sivuhenkilöitä, joista huumepöllyisen jazz-muusikon roolin käy vetämässä Coenien vakkarinäyttelijä John Goodman. Surumieliset silmät ja kaunis lauluääni tekevät melko tuntemattomasta Oscar Isaacista oivan valinnan Llewyniksi. Girls-sarjan mainio Adam Driver sekä Justin Timberlake tekevät myös hyvät roolit. Ohessa näyte.


Lopuksi vielä K:n tulkinta päivän aiheesta...sort of.

Inside...a paper bag.

1 kommentti:

  1. En ole tätä elokuvaa vielä nähnyt, mutta odotan sitä innolla. Pidin kovasti A Serious Manista ja tätä on verrattu siihen. Ja vielä upean musiikin siivittämänä!

    VastaaPoista