sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Perhe: August - Osage County


Juuri ennen Oscar-gaalavalvojaisia ehdin vielä käydä katsomassa vuoden nimihirviöleffan ja kahden Oscarin ehdokkaan Perhe: August - Osage County (August - Osage County, 2013). Leffa perustuu käsikirjoittajansa Tracy Lettsin näytelmään, mikä näkyy myös elokuvassa, jossa hahmoja on lopulta vain kourallinen ja jossa yksi keskeisistä kohtauksista tapahtuu perheillallisella pitkän pöydän ääressä.

Elokuva kertoo perheestä, joka kokoontuu Oklahoman polttavan kuumalle tasankoseudulle Osage Countyyn perheen isän ensin kadottua ja sittemmin löydyttyä kuolleena. Perheeseen kuuluvat Meryl Streepin esittämä pillereitä popsiva teräväkielinen äiti, tämän kolme tytärtä perheineen ja äidin sisar perheineen. Benedict Cumberbatch esittää äidin kömpelöä sisarenpoikaa. Nimekkääseen näyttelijäkaartiin lukeutuvat myös mm. Julia Roberts, Chris Cooper, Ewan McGregor, Juliette Lewis ja Abigail Breslin. Streep ja Roberts ovat rooleistaan ehdolla parhaasta pää- ja sivuosasta, joskaan eivät taida tällä kertaa pystejä napata.

Näyttelijät ovatkin elokuvan parasta antia, sillä itse tarina on lopulta varsin säälimätön hahmoilleen. Pidin erityisesti siitä, että niin elokuvan naiset kuin miehetkin saivat olla ikäisensä näköisiä. Uurteet ja harmahtavat tyvikasvut näkyivät keski-ikäisten sisarusten ja vanhemman polven kasvoilla. Hahmojen ikäjakauma oli selvästi vaikuttanut myös elokuvan katsojakuntaan, sillä alle kolmekymppisenä - tai sanotaanko alle viisikymppisenä - taisin olla vähemmistönä katsomossa.

Näissä tunnelmissa vetäydyn hiljalleen lepäämään ennen yön koitosta. Myös K on vetäytynyt ihan omissa tunnelmissaan ammeen alle...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti