sunnuntai 5. tammikuuta 2014

No, But I Saw the Movie

David Wheeler (ed.): No, But I Saw the Movie
Z osti minulle vuonna 2008 muistaakseni 50 centillä New Yorkin Strand-kirjakaupasta tämän kirjan, josta olen enemmän tai vähemmän näppärästi lainannut ja muokannut nimen myös blogilleni. Teoksesta löytyvät mm. novellit sellaisten elokuvien takaa kuin Kaikki Eevasta (All About Eve, 1950), Tapahtuipa eräänä yönä (It Happened One Night, 1934), Psyko (Psycho, 1960) ja Takaikkuna (Rear Window, 1954).

Tietyissä keskusteluissa kirjan ensisijaisuus elokuvaversioon nähden korostuu - etenkin jos keskustelija itse on sattunut kirjan lukemaan. No, But I Saw the Movie tosin taitaa kiteyttää useimman ihmisen vastauksen näissä keskusteluissa esiin nousevaan kysymykseen. Näin yleensä omassakin tapauksessani, korskeasta blogin nimestä huolimatta. Aikoinaan kun aloin lukea teoksen novelleja, huomasin kuitenkin, että suurin osa leffaversioista olikin näkemättä. Teoksen innoittamana tuli katseltua mm. kylmäävä Kauhunkierre (Don't Look Now, 1973), klassinen kauhupätkä Ruumiinsieppaajat (The Body Snatchers, 1945) ja järisyttävän epäkorrekti Freaks - kummajaiset (Freaks, 1932). Niin ja toisaalta huomasin, että eräskin novelleista vaikutti melko pliisulta elokuvaversioonsa nähden. Reiluun kymmeneen sivuun kun ei vain voi saada mahtumaan Frank Capran mahtavaa Ihmeellinen on elämä -joulunyyhkistä (It's a Wonderful Life, 1946).

Kaiketi mitä yritän sanoa on, että kirjat ja leffat ovat kummatkin tärkeitä itselleni, joten tuli tarve tulla sanomaan se tänne. Loppuun kissa.
K

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti