keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Kuinka äkäpussi kesytetään

William Shakespeare: Kuinka äkäpussi kesytetään
Tiikerin vaimon lisäksi kirjastosta tarttui mukaan Shakespearen näytelmä Kuinka äkäpussi kesytetään Leena Tammisen tuoreehkona (2007) käännöksenä. Olen lukenut aiemmin ehkä puolisen tusinaa Shakespearen näytelmää ja jotenkin aina yllätyn niiden luettavuudesta ja, no, upeudesta.

Äkäpussissakin oli paljon tuttua kekseliästä ja pisteliästä sananvaihtoa ja kepposia kuten muissakin herran komedioissa, mutta modernina ihmisenä näytelmän loppu oli kyllä melko vaikeasti nieltävä. Äkäpussi "kesytettiin" pitämällä hänet nälässä ja univajeessa, ja lopuksi äkäpussi jo julistaa vaimokollegoilleen miehen asemaa vaimon herrana, elämänä, elättäjänä, päänä ja hallitsijana. Pidättäydyn siis tästedeskin näytelmän sovelletussa elokuvaversiossa eli aikoinaan nuoren 13-vuotiaan hurmanneessa teinipätkässä 10 Things I Hate About You (1999).
10 Things I Hate About You
Näin jälkikäteen verrattuna teoksissa ei ole juuri muuta yhteistä kuin alkuasetelma, joka leffassa on sovellettuna high schoolin deittiskeneen: päähenkilöinä ovat sisarukset Katherina (Kat) ja Bianca, joista jälkimmäisellä riittäisi kosijoita, mutta joiden isä haluaa ensin naittaa vanhemman ja pahasisuisen Katin. Sopimuksen myötä veronalainen Petruchio (elokuvassa Patrick Verona) lupaa naida Katherinan, jotta kosijat pääsevät kilpailemaan Biancasta.

Näytelmän heikkoudeksi on edelleen mainittava siitä kokonaan puuttuva Heath Ledgerin esittämä "Can't Take My Eyes Off You" ureilukentän katsomossa koulun soittokunnan avustamana. Ja olkoonkin, että kyseessä on hömppäleffa, sen innoittamana olen tutustunut paitsi Shakespearen näytelmään, myös Sylvia Plathin tuotantoon. Lisäksi teos nimeltään The Feminine Mystique on tuttu tätä kautta. Koskaan ei pidä aliarvioida hömppäleffan sivistävää voimaa!

Loppuun tällä kertaa tuo näytelmästä puuttuva kohtaus:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti