lauantai 30. syyskuuta 2017

Sully & Logan Lucky

Läppärin avaaminen on nykyään niin työlästä ja kiusallista, että kuun leffakokemukset on jäänyt kirjaamatta ylös. Netflix tarjosi ihan kotitelkkarista viime vuonna valmistuneen, Clint Eastwoodin ohjaaman Sully-leffan, joka kertoo - tietenkin - tositapahtumiin perustuvan tarinan matkustajakoneen onnistuneesta hätälaskusta Hudson-jokeen vuonna 2009 kapteeninaan Chesley ”Sully” Sullenberger. Sullysta tuli välitön sankari, kun lintuparvea päin lentäneen koneen molemmat moottorit sammuivat pian nousun jälkeen ja lentokapteenin oli nopeasti ratkaistava, mihin saa koneensa laskettua New Yorkin pilvenpiirtäjien lomassa.

Tarinahan on hieno, ja kukapa muukaan kuin planeetan symppiksin näyttelijä Tom Hanks sopii kuin nenä päähän Sullyn rooliin. Leffan ongelma on kuitenkin draamaan puute. Itse hätälasku kestää vain muutaman minuutin ja kaikki matkustajat saadaan vedellä täyttyvästä koneesta järjestyksessä ulos siiville, joilta joella kulkevat alukset saapuvat heidät noukkimaan. Hurraa! Siispä jotenkin hakemalla haetulta ja turhanpäiväiseltäkin tuntuu, kun jännitystä rakennetaan lentoturmatutkinnasta ja epäilyistä siitä, olisiko Sullyn ja perämies Skilesin (Aaron Eckhart) kuitenkin ollut mahdollista ehtiä laskeutumaan jollekin lähialueen kentistä. Pisteet kuitenkin siis ehdottoman kiinnostavasta tositarinasta, napakasta puolentoista tunnin kestosta ja lopussa nähtävistä tosielämän Sullysta, Skilesista ja kyydissä olleista lentoemoista ja asiakkaista.

***Logan Lucky (2017) on Steven Soderberghin tuorein ryöstöleffa. Sodergberghin ykkösteoshan on äärimmäisen cool kasinoryöstökomedia Ocean’s Eleven (2001), jonka jatko-osat tosin voidaan koettaa unohtaa. Logan Lucky on joissain arvosteluissakin varsin osuvasti nimetty juntti-Oceaniksi. Itse asiassa leffassa itsessäänkin viitataan tähän selvään vertailukohtaan. Logan Lucky on muutenkin kulttuuristen viittaustensa tasalla, ainakin GoT:in ystävät arvostanevat.

Leffan pointtina on autoradan ryöstö suuren autoilutapahtuman aikana. Juonta ovat punomassa Loganin veljekset, autoradan työmaalta potkut saanut Jimmy (Channing Tatum) ja sodassa kätensä menettänyt Clyde (Adam Driver). Kuskina toimii sisko Mellie ja räjäytyseksperttinä Joe Bang (Daniel Craig), joka tosin sattuu olemaan ikävästi telkien takana. Samaan aikaan Jimmyn tytär Sadie valmistautuu lapsimissikisaan. Ocean-tyyliin rosvojengi koostuu toisiaan täydentävistä osaajista ja ryöstö toteutetaan mitä ovelimmalla huijauksella, jossa katsojaakin taas vedätetään hetken aikaa. Vaikka leffasta puuttuukin Danny Oceanin jengin tyylikkyys, tekevät näppärä juoni, värikkäät hahmot ja hyvät näyttelijät siitä varsin viihdyttävän katselukokemuksen. Kiinnostusta herättää myös salaperäinen ensikertalainen käsikirjoittaja Rebecca Blunt, jonka todellisuutta on epäilty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti