sunnuntai 14. elokuuta 2016

Last Week Tonight with John Oliver & Girls

Kesäni ehdottomin pelastus ja huippulöytö on ollut Last Week Tonight with John Oliver (2014-), joka on HBO:n jo kolmannelle kaudelle edennyt ajankohtaisohjelma, josta mallia ovat ottaneet Suomessa niin Noin viikon uutiset kuin Uutisraportti. Ohjaan suuret kiitokset sarjaa minulle suositelleille tahoille, ihmis-K:lle ja V:lle!

Ohjelma, joka näyttäessään maailman tyhmyyden onnistuu samalla myös valamaan uskoa ihmiskuntaan, humaaniuteen ja tasa-arvoon. Ja tuotanto, joka kevyiden studiokulissien hämätessä kykenee ihmetekoihin: haastatteluun Edward Snowdenin kanssa moskovalaisessa hotellissa, erilliseen FIFA:n Jack Warnerille irvailevaan ohjelmaan Trinidad & Tobagon televisiossa, oman kirkon perustamiseen, toimiviin Twitter-kampanjoihin ja oikeasti tärkeisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin paneutuvaan journalismiin, jonka John Oliver tarjoilee paikoin hellyyttävän lapsekkaaseen huumoriin käärittynä. Aiheet ovat käsitelleet niin Puerto Ricon vararikkoa, aborttia ja urheilustadionien julkista rahoitusta kuin poliitikkojen rahankeruuseen käyttämää aikaa, Brexitiä ja Oliverin henkilökohtaista suosikkia, FIFA:n korruptoituneisuutta. Parhaillaan pyörivissä jaksoissa vähintäänkin sivutaan usein Yhdysvaltain tulevia presidentinvaaleja, joita Oliver melko osuvasti kutsuu mm. nimillä ”Clowntown Fuck-the-World Shitshow” tai ”A Horrifying Glimpse at Satan’s Pinterest Board 2016”

Oliver on Yhdysvaltoihin asettunut britti, joka muistaa myös pilkata kansallisuutensa tunnekylmää luonnetta ja samalla salakavalasti avaa amerikkalaisille hieman eurooppalaisiakin aiheita. Toisaalta Oliver puhuu amerikkalaisista me-muodossa ja siten korostaa olevansa rehdin mielin mukana, eikä vain irvailemassa jenkkien typeryyksille. Ohjelma on yhtä kulttuurireferenssien tykitystä ja se viittaa usein myös omiin aiempiin jaksoihinsa, kuten käsitellessään Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomareita, joille show’ssa on omat koiranäyttelijänsä. Tuomari Antonin Scalian kuolema helmikuussa oli aiheuttaa kuumat paikat tämän bulldog-näyttelijälle.

Ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen show – parin vuoden takaisetkin jaksot toimivat yllättävän hyvin, eikä voi kuin kauhistella kaksin verroin republikaanien päätymistä nykyiseen ehdokkaaseensa…


***Girls on edennyt jo viidenteen kauteensa. Viime kaudellahan nähtiin, kuinka päähenkilö Hannahin (Lena Dunham, jonka kirjasta lisää täällä) ja Adamin (Adam Driver) tiet erkanivat lopullisen oloisesti, kun Hannah alkoi seurustella opettajakollegansa Franin kanssa. Tällä kaudella uudessa suhteessa on jo havaittavissa kitkaa. Toisaalla Adam ja Hannahin paras ystävä Jessa löytävät toisensa, mutta kummankin side Hannahiin hiertää tätäkin suhdetta. Shoshanna on löytänyt itsensä Japanissa, mutta kaikki ei sittenkään suju niin kuin pitäisi. Marnie menee naimisiin ja eroaa eli etsii yhä itseään. Kauden päätteeksi tosin hänkin saattaa viimein tajuta onnen olevan lähellä. Siinä sivussa Hannahin vanhemmat pohtivat avioliittoaan isän tultua kaapista viime kaudella, Ray on häviämässä kahvilataistelun vastapään hipstereille ja Elijah löytää kuuluisan miesystävän.

Sinänsä siis tuttu meno jatkuu. Dunham rakastaa selvästi ärsyttämistä ja rajojen rikkomista Hannahin hahmollaan, ja paneekin tämän jälleen mitä roisimpiin kohtauksiin, mm. vilauttelemaan alapäätään koulun rehtorille. Jossain vaiheessa Hannahin toiminta alkaa tuntua jo liioitellun liioitellulta, mutta osaltaan se tuntuu kuuluvan sarjan tyyliin ja Dunhamin tapaan provosoida. Sarjan näyttelijät ovat erinomaisia ja Adam Driveria ei voi koskaan kaiketi katsoa liikaa. Driverin hahmo elää tavallaan uusintana miehen omaa elämää, kun tämä alkaa päästä näyttelijänurallaan jo tv-rooleihin. Kohta Girls-Adamin uralla edessä lienee kuuluisan scifi-saagan uuden pääpahiksen rooli..?

Jännä nähdä, mihin suuntaan sarja tästä vielä lähtee. Nyt on jo parisuhdekuvioita pyöritelty, seksuaalisuudella leikitelty ja uriakin hiljalleen kehitelty. Mitä näistä hahmoista vielä mahtaa irrota?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti