sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Kaikki isäni hotellit


John Irving: Kaikki isäni hotellit (1981)
Oho, luin kirjan! Eikä mennyt kuin 4,5 kuukautta. No, välissä tuli ehkä luettua muutakin, mutta kuten kuvasta näkyy, aloittaessa oli vielä rantakelit... Tätä ennen tosin tämä Irving ehti lojua kirjahyllyssä omaa vuoroaan odottelemassa vuoden tai pari. Kaikki isäni hotellit (Hotel New Hampshire, 1981) on Irvingin viides romaani ja kertoo Berryn viisilapsisesta perheestä, joka ryhtyy hotellinpitäjäksi.

John Irving on yksi suosikkejani ja Ystäväni Owen Meany (A Prayer for Owen Meany, 1989) top-viitosessani. Toisaalta suitsutukseni ei ole täysin varauksetonta, sillä Välisarjan avioliitosta (The 158-Pound Marriage, 1974, suom. 1984) en juurikaan välittänyt. Syystä tai toisesta myöskään Kaikki isäni hotellit ei oikein onnistunut nappaamaan. En tiedä, oliko syynä osittain pitkäksi venähtänyt lukuaika, korkeat odotukset, planeettojen sijainti vai lukijan oma päänsisäinen tilanne.

Teos on täynnä Irvingin kirjasta toiseen toistuvia vakioelementtejä - kirjailijahahmo, homoseksuaali, karhu, Wien... - vain painille ei ollut sijaa hotellimaailmassa. Jotenkin niistä ja kirjan tarinasta ei vain tuntunut muodostuvan yhtä vaikuttavaa tai liikuttavaa kokonaisuutta kuin vaikka Oman elämänsä sankarista (The Cider House Rules, 1985), Owen Meanystä tai tuoreimmista romaaneista Viimeinen yö Twisted Riverillä (Last Night in Twisted River, 2009, suom. 2010) ja Minä olen monta (In One Person, 2012, suom. 2013).

Kirjan tarina on täynnä surua ja kuolemaa. Tapaturmaisesti ja oman käden kautta lähteviä perheenjäseniä, terrori-isku, raiskaus ja insesti, joita teoksessa käsitellään kovin kevytmielisesti ja oikeastaan kovin pintapuolisesti. Loppua kohden, kolmanteen hotelliin tultaessa ja sisarusten aikuistuttua aloin pitää kirjasta enemmän. Hahmoista karhupukuun piiloutuva ja siitä viimein vapautuva Susie oli hahmona ehdottoman valloittava. Susiesta huolimatta Irving-suosikkeihin tämä kirja ei kuitenkaan tule nousemaan.

K:n asema suosikkina sen sijaan on melko vakaalla pohjalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti