tiistai 29. marraskuuta 2016

Ihmeotukset ja niiden olinpaikatAah, Harry Potterin maailma on täällä taas! Käytiin Ä:n kanssa tsekkaamassa J. K. Rowlingin uusin taikamaailmaan sijoittuva leffa, joka keskittyy vaiheisiin ennen Harry Potteria ja Voldemortia. Nyt pääosassa on Harryn koulukirjoista tuttu Lisko Scamander (Eddie Redmayne), ihmeotuksien erikoisvelho. Tähän sarjaan on luvassa ilmeisesti peräti viisi osaa, ja toisessa päässä taikamaailmaa venytetään Potterin seuraavan sukupolven tarinalla näytelmän ja siihen perustuvan kirjan johdolla, joten hetkeen ei tarvitse pelätä Potter-maailman tyrehtymistä.

Ihmeotuksissa (Fantastic Beasts and Where to Find Them, 2016) seikkaillaan 1920-luvun New Yorkissa, jonne Scamander saapuu vapauttaakseen pelastamansa ihmeotuksen. Maailma on toipumassa ensimmäisestä maailmansodasta ja velhomaailmaa ovat juuri ravistelleet Harry Potter ja kuoleman varjelukset -kirjasta tutun Gellert Grindelwaldin iskut. New Yorkissa uussalemilaisen lahkon jäsenet Samantha Mortonin hahmon johdolla levittävät vihapropagandaa velhoista. Samalla salaperäinen voima riehuu kaupungissa. Kaiken tämän keskellä Scamander onnistuu kadottamaan ihmeotuksia sisältävän laukkunsa ja sotkemaan ei-taikin eli amerikkalaisjästi Kowalskin (mainio Dan Fogler) mukaan seikkailuun. Joukkoon liittyvät myös Yhdysvaltain taikakongressin työntekijät ja noitasisarukset Tina ja Queenie (Katherine Waterston ja Alison Sudol). Hämärämmät motiivit ovat Tinan pomolla, taikakongressin välitason pomolla Grievesillä (Colin Farrell).

Elokuvaan oli ennakko-odotuksistani huolimatta saatu aikaiseksi ihan näppärä juoni ja sopivasti myös huumoria, vaikka meno olikin pelottavine lahkoineen paikoin melko synkkää. Käsikirjoittajana häärinyt J. K. Rowling hallitsee yhä tarinankerronnan. Otukset, etunenässään arvotavaroiden perässä oleva vesinokkaeläimen kaltainen haisku ja kiimassa oleva sarvikuonon jättimäinen versio purske, ovat myös kiehtovia, samoin niiden eri vuodenaika- ja ilmastovyöhykealueet – kaikki Scamanderin huikeisiin mittoihin kasvavan laukun sisällä. Ihmeotukset vilisee myös tunnettuja näyttelijöitä ja pienessä roolissa nähdään jopa Johnny Depp. Itse asiassa paljastamatta sen enempää juonesta, leffa aika hauskasti toisintaa samantyylisen roolijaon Deppin ja Farrellin kanssa kuin aikoinaan leffassa The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009).

Erikoislähikuva ihmeotus K:sta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti