Tällä kertaa lähdin kirjastosta mukanani Chaplinin elokuva Ritari Siniparta (Monsieur Verdoux, 1947). Olipa muuten skarpinnäköistä kuvaa blu-rayllä, etenkin kun nyt vertaa tuohon suttuiseen traileriin.
Chaplin esittää leffassa Siniparta-hahmoa eli vaimojaan tappavaa miestä. Monsieur Verdoux'n toimien takana on kuitenkin jalo ajatus: oman perheen elättäminen 1930-luvun lamakautena. Niinpä Verdoux oikealta vaimoltaan salaa esiintyy monina eri persoonina ja huijaa rikkaita naisia puolisoikseen päästäkseen käsiksi näiden varoihin. Leffan katsottua minulle selvisi, että hahmo perustuu osin myös todelliseen 1910-20-lukujen Ranskassa toimineeseen naistentappajaan, jolla tosin ei tainnut olla yhtä ylväitä motiiveja tekojensa takana.
En tiedä voiko elokuvaa aiheensa puolesta edes kutsua komediaksi. Siinä on monia koomisia hetkiä, mutta huumori on sysimustaa, ja toisaalta teoksen päätös on kaikkea muuta kuin kepeä. Lopussa Chaplin välittää kitkerän näkemyksensä vasta muutamaa vuotta aiemmin päättyneestä toisesta maailmansodasta. Monsieur Verdoux toteaa: "Wars, conflict - it's all business. One murder makes a villain; millions, a hero. Numbers sanctify, my good fellow!" Karua, mutta voittajaosapuolen näkökulmasta totta.
Synkkyydestään huolimatta pidin elokuvasta, vaikkei se Chaplin-suosikikseni noussutkaan. Hirmutekojen lomassa Chaplin välitti hahmostaan hyvin herkän ja empaattisen kuvan. Kissoista monsieur Verdoux piti erityisen paljon, mitä K alias ritari Valkopartakin varmasti arvostaa - vaikka nukkuikin koko leffan ajan.
Ritari Valkoparta |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti