Julian Fellowes: Belgravia |
Belgravian juoni on loppuun asti oikeastaan yllättävän yllätyksetön, mutta Fellowes osaa sen sepittää silti mukaansa tempaavalla tavalla. Toisaalta juuri tuo tarinan heppoisuus tai arvattavuus olisi sallinut kirjailijalle tilaa paneutua hieman syvemmin vaikkapa ajankohdan maailmaan ja etenkin sen luokkaeroihin. East Endin kengättömät lapset kuvataan lyhyesti, mutta tuohon puoleen Lontoosta olisi voinut kurkistaa laajemminkin heittäytymättä silti täysin Dickensiksi. Lisäksi monet hahmot jäävät melko ohuiksi ja korostuneen nihkeiksi. Eihän romaanissa toki olekaan samalla tavalla tilaa revitellä kuin kuuteen kauteen venyneessä Downtonissa, jossa kieroistakin hahmoista kuoriutui inhimillisiä ja jopa sympaattisia puolia (voi tuota Thomas-velikultaakin!), mutta ehkä hahmoja olisi sitten voinut karsia, mikä olisi sallinut tilaa muiden hahmojen syventämiselle. No, oli teos silti nautinnollista kuunneltavaa, ja kyllähän lopun huipennuksen kiertely ja kaartelu sai pulssin kohoamaan ennen odotettua onnellista päätöstä.
***
Karoliina Sallinen: Tee se itse -vauva |
Olisin kovin mielelläni tykännyt tästä teoksesta, mutta tällä kertaa en vain päässyt yli epämiellyttävistä hahmoista. Ehkä Tee se itse -vauva olisi toiminut paremmin, jos olisin voinut samaistua enemmän parin vaiheisiin ja ongelmiin, kuten aamupahoinvointiin. Lapsettomuuden pelkoa teoksessa sivutaan ihan asiallisesti. Ehkä liikun väärissä piireissä, mutta ihmetyttää myös joka paikassa, mukaan lukien tämä kirja, vastaan tuleva stereotypia neuvojaan pakkosyöttävistä kestovaippailija-perhepetiäideistä, kun itse en ole vielä yhteenkään sellaiseen törmännyt tosielämässä. Ei niistä tarvitse maalata jokaiselle odottajalle kauhukuvia, eikä ylipäätään vahvistaa tuollaisia loppupeleissä naisten höpsähtäneidyydelle nauravia luokitteluja.
***
Miika Nousiainen: Juurihoito |
Kaikissa Nousiaisen kirjoissa on ollut naivistista liioittelua ja sama toistuu Juurihoidossa ja vieläpä maantieteellisissä mitoissa. Isän metsästys vie alati kasvavan joukon Ruotsista Thaimaahan ja lopulta Australiaan asti. Uudet käänteet ja maailmanmatkaus tuo jossain määrin mieleen Jonas Jonassonin Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi -romaanin (2010, suom. 2011), joskaan nyt ei olla pahiksia pakosalla, eikä sotkeuduta maailmanhistorian merkkitapahtumiin. Eskossa on kuitenkin samaa lapsekasta sattuman kautta menestyjää kuin Jonassonin Allanissa tai Forrest Gumpissa.
Juurihoito oli mukaansatempaava, vaikkei ehkä Nousiaisen paras. Australia-fanina mielenkiintoisia olivat luonnollisesti Australia-osuudet ja pidin etenkin varsin kaunistelemattomasta tavasta, jolla maan historiaa tuntemattomat veljekset pannaan näkemään aboriginaalien kohtelu Australiassa vielä tänäkin päivänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti