torstai 29. tammikuuta 2015

Lukutaidoton joka osasi laskea

Jonas Jonasson: Lukutaidoton joka osasi laskea
Tiesin Jonas Jonassonista ja hänen kirjoistaan Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, 2009, suom. 2011) ja Lukutaidoton joka osasi laskea (Analfabeten som kunde räkna, 2013, suom. 2014) ja olin kevyesti kiinnostunutkin, joten olin varsin mielissäni, kun Lukutaidoton löytyi kirjaston äänikirjahyllystä. 

Lukijana on uusi nimi itselleni, Karo Lauronen. Laurosella on hullunkurinen tapa painottaa välillä sattumanvaraisia sanoja lauseissa tai esimerkiksi yhdyssanojen jälkiosia. Siihen kuitenkin tottui nopeasti ja siitä tuli oikeastaan keskeinen osa tätä kaistapäistä tarinaa läpi Etelä-Afrikan ja Ruotsin lähihistorian.

Jonasson on Paasikivensä lukenut, mutta ennen kaikkea itseäni ilahdutti historiallisten faktojen ja hahmojen ripottelu osaksi fiktiota. Samasta seikasta pidän myös vakavammissa teoksissa, kuten Kjell Westön Kangastus 38:ssa (Hägring 38, 2013) tai Hilary Mantelin Thomas Cromwell -kirjoissa.

Lukutaidottoman pääosassa on Etelä-Afrikan Sowetossa syntynyt Nombeko, joka huomaa jo nuorena olevansa matemaattisesti erittäin lahjakas. Kauaa ei tämä lukutaidoton myöskään pysy lukutaidottomana. Näistä kyvyistä on hyötyä, kun päätyy rasististen apartheid-lakien vuoksi siivoojaksi ydinasetta kehittelevään laitokseen. Nombeko pääsee aikanaan pakenemaan Ruotsiin muutaman Mossadon agentin ja kiinalaissiskosten avulla. Siskokset ovat muuten erikoistuneet aitojen kaksituhatta vuotta vanhojen Han-dynastian aikaisten saviankkojen valmistamiseen!

Yllättäen Nombekon käsiin ajautuu Ruotsissa myös eteläafrikkalainen ydinase, josta olisi syytä päästä turvallisesti eroon. Avukseen hän saa ystävällisen ja fiksun Holgerin. Valitettavasti Holgerilla on samanniminen, mutta älyllisiltä lahjoiltaan köyhempi kaksoisveli, joka vastustaa Ruotsin monarkiaa, ja veljellä tyttöystävä, jonka isoäiti on Mannerheimin salattu lapsenlapsi. Seuraa mönkään meneviä suunnitelmia ja yllättäviä kuolemantapauksia ennen turhankin venytettyä loppuhuipennusta, jossa osansa on niin pääministeri Reinfeldtillä kuin kuningas Kaarle Kustaallakin.

Lukutaidoton on sopivan sekopäinen tarina kirvoittaakseen muutamat naurutkin kuuntelun lomassa. Sen verran hyvin toimi, että nyt on luvussa Satavuotias.
Tämä beibi on vasta 7-vuotias.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti