keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Fillarijengi


Huh, vuoden paras leffa! No, tässä vaiheessa vuotta ehkä hieman harkitsematon heitto, mutta Fillarijengi (Breaking Away, 1979) kolahti ja kovaa.

Leffan on ohjannut myös Steve McQueen (tämä, ei tämä) -klassikko Bullittin (1968) ohjannut Peter Yates. Pääosassa on sittemmin tuntemattomuuteen vajonnut Dennis Christopher. Sivuosissa ovat nuoret Dennis Quaid, Daniel Stern (Yksin kotona -leffojen Marv!) ja Jackie Earle Haley.

Ja miksikö kolahti? Ensiksi on mainittava subjektiiviset syyt: suomenkielisen nimen paljastama aihe, pyöräily, ja tapahtumapaikka, B-town eli Bloomington, Indiana. Fillarointi on parasta mitä tiedän ja Indianassa on tullut vietettyä nuoruusvuosi. Sinänsähän leffa on tuttuakin tutumpi underdog-tarina, mutta mukaan on saatu ujutettua nuoruuden kipuilua, luokkatietoisuutta, kiinnostavaa paikallishistoriaa ja -kuvausta, suorastaan absurdia huumoria sekä kunnon annos italialaista kulttuuria keskellä keskilänttä. Ja tietysti sitä tärkeintä, pyöräilyä.

High schoolista valmistuneet kaverukset eivät tiedä, mitä tehdä elämällään. Aikaa vietetään vanhan kaivoksen uimapaikalla ja irvailemalla yliopisto-opiskelijoille. Poikien isät ovat olleet kaivosmiehiä ennen kaivoksen sulkemista ja vastakkainasettelu poikien ja varakkaista perheistä tulevien yliopisto-opiskelijoiden välillä on valmis. Dave (Christopher) on saanut italialaisen polkupyörän ja hurahtanut Italiaan ja italialaiseen pyöräilyyn siinä määrin, että isä on valmis repimään pelihousunsa ja esiintyminen italialaisena vaihto-opiskelijana menee täydestä ihanaan yliopistotyttöön, joka tietysti seurustelee yliopiston pyöräilyjoukkueen jäsenen kanssa. Lopullinen yhteenotto yliopistolaisten ja hakkaajiksi kutsuttujen kaivosmiesten poikien välillä käydään luonnollisesti fillarin selässä Little 500 -kisassa, joka on todellinen pyöräilykilpailu Bloomingtonissa.

Kuulostaa ehkä vieläkin tylsältä urheiluleffalta, mutta lupaan, että leffa on oikeasti paljon enemmän. Esimerkiksi kohtaus, jossa Daven isä kertoo olleensa hakkaamassa yliopistorakennusten kiviä, ja sitten tulleensa tuon yliopistomaailman ylenkatsomaksi on pienimuotoisuudessaan tavattoman koskettava. Ohjaajan Bullitt-tausta näkyy vahvimmin kohtauksessa, jossa Dave polkee motarilla rekan imussa ja saa rekkakuskin kiihdyttämään itselleen sakkolapun. Pienellä budjetilla toteutettu Fillarijengi palkittiin muuten myös parhaan käsikirjoituksen Oscarilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti