sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Argonautit

Maggie Nelson - Argonautit
Maggie Nelsonin teos on kokoaan suurempi, mitä henkilökohtaisin ja siksi suorastaan hengästyttävän rohkea kuvaus parisuhteesta, tai oikeastaan perheestä, jossa toinen vanhemmista, taiteilija Harry, ei halua identifioitua kumpaankaan sukupuoleen. Toinen vanhempi on Maggie, josta tulee ensin äitipuoli Harryn lapselle ja sitten äiti heidän yhteiselle lapselleen. Samalla kun kasvava sikiö muuttaa Maggien vartaloa, käy Harry läpi omaa muutostaan testosteronin ja rintojenpoistoleikkauksen avulla.

Nelson kirjoittaa poukkoillen vaiheistaan Harryn kanssa niin ennen kuin jälkeen lapsen saamisen. Hän pohtii äitiyttä ja "sodomiittisen äitiyden" olemusta. Hän ei ainakaan paljasta minkäänlaista kyseenalaistamista omassa seksuaalisuudessaan, vaan päin vastoin kuvaa uskomattoman avoimesti ja mutkattomasti mieltymyksiään. Kaikki tämä käy selväksi jo kirjan aloitusvirkkeestä.

Argonautit (The Argonauts, 2015, suom. 2018) on kuin raikas henkäys Trumpin Amerikassa: se on avoin, keskusteleva, rohkea, oikeudenmukainen, feministinen ja syvästi sivistynyt. Helmi kirjaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti