maanantai 10. joulukuuta 2018

Becoming

Michelle Obama: Becoming
Storytel saa pisteet kotiin, sillä heti julkaisuhetkellä sen valikoimaan ilmestyi Michelle Obaman elämäkerta Becoming (2018) kirjailijan itsensä lukemana äänikirjana. Kyllä kiitos!

Michelle Obama kertoo tarinansa kronologisesti lapsuudestaan lähtien kohti tunnettuja vaiheita presidentti Barack Obaman vaimona. Elävästi hän kuvaa lapsuuttaan Chicagon South Sidella, eli kaupungin ns. ränskällä puolella. Isä ja äiti kannustavat Michelleä ja tämän veljeä olemaan kiinnostuneita ympäröivästä maailmasta ja tukevat heitä opinnoissa aina Princetonin ja Harvardin huippuyliopistoihin asti. Michellestä tulee hyvin tienaava asianajaja, joka saa tutoroitavakseen lakifirmaan kesäperhoseksi palkatun Barackin.

Kutsumus vie Michellen lakifirmasta kaupungintalolle ja erilaisiin osallistaviin projekteihin. Samalla Barack alkaa luoda poliittista uraansa ensin paikallistasolla, sitten senaattorina ja lopulta Michellen mielestä turhankin nopeasti jo presidenttiehdokkaana. Kirjassa Michelle sanoo, että lapsiensa tähden hän olisi nähnyt Barackin ryhtyvän presidenttipeliin vasta vuoden 2016 vaaleissa. Lapset ovatkin Michellelle prioriteetti - olivat ne sitten omia tai muiden. Kaikki hänen presidentin puolisona tekemänsä aloitteet 
liittyvät tavalla tai toisella lapsiin tai nuoriin. Tunnetuin hänen aloitteistaan, Valkoisen talon pihalle perustettu kasvimaa, on osa hänen lapsuusajan lihavuutta ehkäisevää projektiaan.

Michelle Obama kertoo tarinansa vaikeatkin kohdat tyynellä, hyvin artikuloivalla äänellään, mutta kantaa äänessään myös lämpöä ja huumoria ja heittäytymistäkin, kun esimerkiksi laulaa katkelman Stevie Wonderin kappaleesta "You And I". Sivistys ja arvokkuus puskevat läpi niin, ettei voi kuin vaipua synkkyyteen verratessa Obamoita nykyiseen presidenttipariin. Toisaalta Michelle osaa olla myös kipakka, sillä häntä eivät estä Barackin tavoin presidentilliset pyrkimykset sovinnollisuuteen. Hän kertoo, mitä mieltä on nykyisestä presidentistä ja hyvällä syylläkin: kaiken muun pelon lietsonnan ohessa Trump oli kärkijoukoissa epäilemässä Obaman amerikkalaisen syntymätodistuksen aitoutta ja usutti siten puheillaan vietävissä olevia kannattajiaan Obaman kimppuun.

Becoming on todella mielenkiintoinen kurkistus paitsi Valkoisen talon kulisseihin, myös mustaan Amerikkaan ja rakenteelliseen rasismiin, jonka ylittäminen on mahdollista, mutta joka on silti yhä pysyvä osa Yhdysvaltoja. Kirja valaa myös uskoa siihen, että Amerikasta löytyy vielä sivistystä ja viisautta. Ihana Miche!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti