tiistai 14. marraskuuta 2017

Suurin kaikista

Malin Persson Giolito: Suurin kaikista
Ruotsalainen rikosromaani, joka ei edusta nordic noiria...onko se mahdollista? Malin Persson Gioliton romaani Suurin kaikista (Störst av allt, 2016, suom. 2017) taitaa olla tällainen. Nyt ei pääosassa ole nuhjuisia ja kulmikkaita poliiseja tai etsiviä, vaan 18-vuotias eliittilukion oppilas, joka on syytettynä koulusurmasta. Mistään kepeästä aiheesta ei siis tosiaan ole tässäkään teoksessa kyse.

Maja on hyvin toimeentulevien vanhempien melko tavallinen tytär, joka käy samaa koulua parhaan ystävänsä Amandan kanssa. Majasta kiinnostuu myös törkyrikkaan isän ongelmainen poika Sebastian. Vajaata vuotta myöhemmin Sebastian makaa kuolleena Majan sylissä ja Amanda ja kolme muuta lojuvat ammuttuina luokkahuoneessa. Maja joutuu vankilaan odottamaan oikeudenkäyntiään. Kirja seuraa Majan oikeudenkäynnin kahta käsittelyviikkoa ja lopputulosta. 

Tapahtumien kertojana toimii Maja, joka välittää teoksen alussa vähintäänkin aavistuksen rasittava kuvan teiniangsteineen ja maneerisine kerrontakeinoineen. Tarinan edetessä Majan kuori kertojana alkaa kuitenkin pehmetä, mutta loppujen lopuksi on todettava, että liian vähän, liian myöhään: en jaksanut olla kovin kiinnostunut Majan kohtalosta. Ehkä jonkinlaista psykologista syvyyttäkin olisin kaivannut tällaisen rikoksen yhteyteen. Nyt syinä tapahtumille tuntuvat lähinnä olevan huumesekoilut ja harvinaisen mielipuolinen isä-poika-suhde.

Pysyn kannassani ja säilytän edelleen etäisen suhteeni rikosromaaneihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti