sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Taistelutoverit



Sateiset kesäillat on melkeinpä mukavinta viettää sisällä hyvän tv-sarjan parissa. Otettiin Z:n kanssa katseluun jo viisitoista (!!!) vuotta vanha sarja Taistelutoverit (Band of Brothers), joka kertoo amerikkalaisista laskuvarjojääkäreistä toisessa maailmansodassa Euroopan rintamalla. Itse olin aiemmin nähnyt vain osittain muutaman jakson, joten sarjassa oli vielä uutuuden viehätystä ja yllätyksiä. Taistelutovereiden ns. jatko-osan, Tyynenmeren taistelutoverit (The Pacific, 2010), sen sijaan katsoin aikoinaan hyvinkin tuoreeltaan. Taistelutoverit on mm. Steven Spielbergin ja Tom Hanksin tuottama, ja sillä on vaikuttava 9,5 keskiarvo IMDb:ssä. Se on myös yksi keskeisistä sarjoista, jotka olivat luomassa HBO:sta laatusarjojen kotia ja ylipäätään rakentamassa tv-sarjojen arvonnousua.

Ja kyllähän sarja vetää mukaansa. Kunkin jakson aloittaa The Pacificin tapaan todellisten Easy-komppanian miesten haastattelupätkät. Vasta viimeisessä jaksossa tosin paljastetaan, kuka vanhoista sedistä on kukin sarjan henkilöistä. Jokainen sarjan kymmenestä jaksosta seuraa sodan etenemistä ja tapahtumia hiukan eri näkökulmista, mutta hienoisessa pääosassa sarjassa on peräti majuriksi sodan aikana ylenevä Richard D. Winters, jota esittää sittemmin mm. Isänmaan puolesta (Homeland) -sarjasta maineeseen noussut brittinäyttelijä Damian Lewis. Itse asiassa koko sarja vilisee näyttelijöitä, jotka ovat tulleet tutuiksi vasta myöhemmin – poislukien ehkä David Schwimmer, joka sarjan valmistusaikaan tienasi huippuliksoja Frendien Rossina ja Kirk Acevedo, joka samanaikaisesti loisti myös HBO:n Kylmässä ringissä (OZ) Miguel Alvarezina. Pidemmissä tahi lyhyemmissä rooleissa sarjassa käyvät mm. Kunniattomien paskiaisten (Inglourious Basterds) myötä A-luokkaan noussut Michael Fassbender, kuin myös brittikollegat Andrew Scott (Uuden Sherlockin Moriarty!), Simon Pegg (Shaun of the Dead), Tom Hardy ja James McAvoy, sekä sittemmin talk show -juontajaksi siirtynyt Jimmy Fallon.

Sarja on kuten usein sotaleffatkin – tai Game of Thrones: koko ajan saa jännittää, kenen taival päättyy väkivaltaiseen kuolemaan. Kymmenen jakson aikana hahmoihin ehtii myös kiintyä eri tavoin kuin pelkän elokuvan aikana. Taistelutoverit on käsikirjoitettu huolella ja sisältää paikoin nerokasta dialogia. Kaikesta väkivaltaisesta taistelusta ja raaoista kuolemista huolimatta järkyttävin kohtaus on ehkä kuitenkin jaksossa 9, kun miehet löytävät saksalaissotilaiden hylkäämän keskitysleirin. Jos syy sotimiseen oli jo alkanut haihtua väsyneiden sotilaiden mielistä, riutuneet vangit tarjosivat jopa yllätyksenä tulevan muistutuksen sodan merkityksestä.

Sarja on kestänyt hyvin aikaansa, ja se on tehty juuri ajoissa, jotta siihen on vielä saatu mukaan selviytyjien haastattelut ja ”todelliset” naamat sarjan sotilaille. Ehkä hieman heräsi halu katsoa myös Tyynenmeren taistelutoverit uudestaan. Mutta sitä ennen on kuitenkin vuorossa ainakin Game of Thronesin kuudes kausi.
Taitavasti piiloutunut taistelija-K

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti